Het van Oeckelenorgel

 

 

Het orgel  is tussen 1883-1885 gebouwd door de gebroeders Cees en Anton van Oeckelen, lokale orgelbouwers die op meerdere plaatsen in de provincie hebben gewerkt.  Als adviseur en keurder fungeerde de beroemde Johannes Worp,  organist en beiaardier van de Martinikerk te Groningen. Helaas is het front destijds verwijderd.

Organist is Robert Koolstra (1979)

Hij  studeerde orgel  en klavecimbel aan het Noord Nederlands Conservatorium en vervolgde zijn studie voor zijn postgraduate degree aan de Guildhall School of Music and Drama in London (GB) .

Hij speelt continuo in diverse ensembles en maakte concertreizen door bijna alle landen van Europa.  Als solist is hij regelmatig te horen op orgel en klavecimbel. Medewerking verleende hij aan verschillend tv en radio opnames. Als artistiek adviseur en continuospeler is hij verbonden aan het koor en barokorkest van het Luthers Bach Ensemble.
In 2008 / 2009 was hij hoofdvakdocent en hoofd van de afdeling klassiek aan het conservatorium in Chennai (India) op uitnodiging van dubbele Oscarwinnaar A.R.Rahman (‘s werelds best verkochte platenartiest). Daarna werkte hij als kamermusicus en docent in Montreal (Canada).  Jaarlijks organiseert hij een klavecimbel festival in Groningen waar hij het afgelopen jaar integraal alle Partita’s en Engelse Suites en het hele Wohltemperiertes Klavier van Bach uitvoerde.

De disposities van het orgel zijn:Hoofdwerk

Prestant 8v
Bourdon 16v
Roerfluit 8v
Nachthoorn 4v
Quintadeen 8v
Quintadeen 16v
Octaaf 4v
Quintfluit 3v
Octaaf 2v
Cornet 5st
Mixtuur 3-4-5st
Trompet 8vBovenwerkVioloncel 8v
Viola da Gamba 8v
Holpijp 8v
Celeste 8v
Salicinaal 4v
Holfluit 8v
Fluit 4v
Woudfluit 2v
Hobo 8v

Pedaal

Subbas 16v
Octaaf 8v
Holfluit 8v
Octaaf 4v
Bazuin 16v
Trombone 8v

Zie ook: https://www.blgroningen.nl/locaties/remonstrantse-kerk/orgel