30 januari 2016

12+ groep bezoekt moskee

Geschreven door Geert van den Hul

 

Machteld Schothorst

 

Jongeren bezoeken moskee

12.1

Op 13 december heeft de 12+-groep een bezoek gebracht aan de moskee aan de Korreweg. We deden dat samen met Doopsgezinde Kerk en de Immanuëlkerk (PKN). Ook waren er een paar islamitische jongeren. Deze kenden wij al, omdat we in april een ontmoeting hebben gehad in de Doopsgezinde Kerk. Van die ontmoeting hebben we u een film laten zien in de kerkdienst vlak voor de zomer. Wij wisten hierdoor al iets van de islam af: de vijf zuilen, het bidden, het vasten, en het verhaal van Mekka.

12.3

We werden in de moskee hartelijk ontvangen. Er stond een tafel klaar met wat te drinken en te eten. We kregen een rondleiding en mochten vragen stellen. Tijdens ons bezoek was er een gebedsdienst en zelfs die mochten we bijwonen. Dat was heel bijzonder. Natuurlijk moesten we wel onze schoenen uitdoen. Tot slot was er nog een maaltijd en konden we een potje tafelvoetbal spelen.

12.4

Benadrukt werd dat veel van wat er in islamitische landen gebeurt niets met het geloof te maken heeft, maar met politiek. Mij viel op dat de islam een fysiek geloof is. Door de discipline van het gebed (vijf keer per dag), de bewegingen die je daarbij maakt en natuurlijk de jaarlijkse ramadan wordt het geloof een meer fysieke ervaring dan bij ons.

12.2

De jongeren waren enthousiast. Hugo vond het “leerzaam”; Martijn “interessant” en Floor vond het bezoek “indrukwekkend en interessant”. “Heel anders dan ik had verwacht”, zei Floor, waarbij zij vooral doelde op het onverwachte sociale element: een gezellige tafel, een keuken, een tafeltennistafel en een tafelvoetbal. De jongeren maakten gelijk al plannen om de groep de volgende keer in onze kerk uit te nodigen, maar zoeken nog een geschikte ruimte in de kerk om te kunnen chillen. Misschien op zolder?

12.5

Plaats een reactie

Gerelateerd