25 februari 2024

Interculturele Gemeentemaaltijd in Groningen

Geschreven door Redactie
Interculturele Gemeentemaaltijd in Groningen

Foto: Oude Groninger Kerken / Omke Oudeman

Op woensdagavond 20 december 2023 was er een gemengd gezelschap bijeen in de Remonstrantse Kerk in Groningen. Er waren 15 asielzoekers (uit Turkije, Koerdistan, Syrië, Jemen, Libië en Ethiopië), 16 gemeenteleden en 4 vrijwilligers van INLIA aanwezig. De kerk was gezellig ingericht en de gasten zaten gemengd aan de tafels, waar gesprekken in een ontspannen sfeer spontaan plaatsvonden. Er was gekookt door 2 Turkse koks en een Eritrese kokkin. Tussen de verschillende gangen waren er presentaties.

Er werd verteld over de Remonstrantse kerk en haar geschiedenis en een aantal asielzoekers vertelde over hun achtergrond en cultuur, respectievelijk over Syrië, Jemen en Ethiopië. De avond werd afgesloten met een muzikaal optreden. Er werden twee liederen in het Koerdisch gezongen met begeleiding op de Saz, een traditioneel snaarinstrument. Om alles voor iedereen verstaanbaar te maken was een tolk aanwezig.

De reacties van zowel de asielzoekers als de gemeenteleden waren heel positief. De aanwezige gemeenteleden leerden hoe het er aan toe gaat in de opvang hier in Nederland en dat alles wel erg lang duurt. En de informatie uit de landen werd positief ontvangen. Een van de asielzoekers reageerde als volgt: “Het was een groot en mooi gebouw. We ontmoetten andere mensen uit andere landen. We spraken over onze cultuur en de verschillende kerken in Nederland. Er was Syrisch, Turks en Ethiopisch eten. De mensen waren aardig en het was gemakkelijk om contact te maken. Het verbaasde me dat veel oudere mensen zo goed Engels spreken; in Syrië spreken alleen de jongeren Engels”.

In maart gaan we een tweede ontmoeting organiseren. Dat is de periode van de Ramadan en nadat de zon is ondergegaan, wordt er weer samen gegeten en het gespreksthema is dan de Ramadan.

Dirk Zijlstra

Gerelateerd