19 december 2018

Remonstrantse gemeente Groningen bezoekt Rem. Gem. Friedrichstadt

Geschreven door Redactie
Actueel Foto: storebukkebruse Remonstrantse gemeente Groningen bezoekt Rem. Gem. Friedrichstadt

Het idee..

Samen met enthousiaste gemeenteleden een bezoek brengen aan de enige remonstrantse gemeente buiten ons land, zou daar belangstelling voor zijn?
Deze vraag hebben we ons gesteld tijdens een bijeenkomst van de Vijftigers.
Zo werd een plan geboren om, bij voldoende interesse, samen met leden en vrienden van de gemeente, ongeacht leeftijd, in 2019 een weekend af te reizen naar Friedrichstadt in Sleeswijk-Holstein (Noord-Duitsland).

Waarom Friedrichstadt?

De Remonstrantengemeinde Friedrichstadt a.d. Eider is de enige remonstrantse gemeente buiten Nederland. De gemeente bestaat sinds 1621. In 1625 werd de eerste kerk ingewijd.
De toenmalige koning van Denemarken en hertog van Sleeswijk-Holstein, Frederik III, nodigde Hollanders uit zich te vestigen in Friedrichstadt met als waarborgen de vrijheid en het geloof. De invloed van de Nederlanders is nog steeds zichtbaar, bijvoorbeeld in de architectuur van de historische binnenstad. De voorganger op dit moment is ds. Severien Bouman, voor velen binnen onze gemeente geen onbekende. Eenmaal per maand gaat hij voor in de remonstrantse kerk in Friedrichstadt.

Datum, programma
De datum voor het bezoek, afgestemd met ds. Bouman, is van vrijdag 28 tot en met zondag 30 juni 2019. Het is de bedoeling om gezamenlijk te reizen en in Friedrichstadt te overnachten.
Aan het programma wordt nog gewerkt, maar dat zal in ieder geval bestaan uit een bezoek aan de stad zelf, de omgeving, een ontmoeting met de gemeenteleden aldaar en uiteraard het bijwonen van de zondagse kerkdienst. Naast ds. Bouman zal ook ds. Lense Lijzen hierbij aanwezig zijn.

Gerelateerd