9 april 2020

Column: “Daar zit je dan” van Dirk Zijlstra

Geschreven door Redactie


“Daar zit je dan”

6 april 2020

Daar zit je dan in je huis. Alles is afgezegd: de kerk en de activiteiten daarbinnen, de voorstellingen waaronder de Mattheus Passion en de wekelijkse trainingen bij loopgroep Astrea en nog wel meer. Rare tijden zo. Ik verveel me gelukkig niet. Bovendien heb ik tijdelijk  inwoning en daardoor ook nog af en toe persoonlijk contact. Ik help haar met administratieve zaken en haar nieuwe woning. Ik ben samen met mijn oudste broer een biografie van mijn vader aan het afronden. Mijn vader is in 1980 op zestigjarige leeftijd overleden en 26 april 2020 is zijn 100ste geboortejaar. Mijn familie zou die dag dan bij mij komen om hem te gedenken en ook gewoon om weer bij elkaar te zijn. Dat gaat dus ook niet door en wordt verschoven naar september 2020.  De biografie is bijna klaar en we zijn nu pagina voor pagina aan het redigeren. Het wordt overigens geen echt  boek maar een uitgave met een ringband en alleen bedoeld voor de familie. Het geeft een heel mooi beeld van een leven van een man en zijn gezin van voor de tweede wereldoorlog en daarna. Pa was een karaktervolle man en bovendien erg muzikaal. We hielden van hem. Ook ben ik aan de slag gegaan met mijn eigen foto’s. Er waren fotoboekjes, fotoalbums en foto’s op de laptop, usbstick en de IPhone. Ik orden alles en maak een bestand met voor mij de mooiste foto’s of althans met de mooiste herinneringen. Daarnaast doe ik tweemaal per week mijn rondje hardlopen, lees, puzzel en kijk films. En zondags kijk ik naar de Remonstrantse diensten, die ik zeer waardeer.

Ik hoor op de radio en zie op de tv hoe het virus zich ontwikkelt en wat het doet met de patiënten en met degenen die ze helpen en verzorgen. Je kan het niet missen en dat is maar goed ook. Ik heb diep respect voor al die mensen die hulp verlenen. Na deze pandemie zal er een verandering moeten komen in de waardering voor deze beroepen. Een herverdeling: minder beloning voor de grootverdieners zoals CEO’s, voetballers, bankiers, accountants etc. En meer geld voor al die beroepen die nu zo cruciaal zijn. En wellicht nog meer veranderingen zoals een andere economie met aandacht voor het milieu, de vluchtelingen en een eerlijker verdeling van de beschikbare middelen.

Ik ga verder met mijn dingen en vind dat leuk. Ik besef dat ik het goed heb, waar ik dankbaar voor ben.

Gerelateerd