21 april 2020

Blog Jelly Stapert

Geschreven door Redactie

Door Jelly Stapert

 

Het is 08.15 uur, ik zit klaar voor de eerste videovergadering (via het programma StarLeaf) van de dag en er zullen, zo blijkt om 22.00 uur, nog vijf volgen.

Werken en leven in het  coronatijdperk: verwarrend, veel onzekerheid, maar ook nieuwe technische mogelijkheden ontdekken en tijd voor reflectie.

Ik werk bij Provinciale Staten in Drenthe, nu bijna volledig vanuit huis op mijn goed ingerichte zolderkamer, met weinig licht.

Het videovergaderen is vermoeiend: verspringende beelden, bijgeluiden, bijzondere achtergronden zoals langslopende katten, de was die op de achtergrond wordt opgehangen, binnenkomende kinderen die aandacht vragen. De vergader-/etherdiscipline is soms ver te zoeken.

Door een in de Tweede en Eerste Kamer aangenomen Noodwet is het mogelijk om digitaal te vergaderen, we zijn daar erg druk mee. Niet eerder gedaan, alles zelf bedenken.

Maar dan valt een 1:1 videovergadering plotseling uit, heerlijk, niets zeggen en snel een uurtje buiten fietsen. Gelukkig kan dat nog in het Groningse buitengebied. Tijd voor reflectie, nadenken over het werk en kijken naar de natuur.

Terug op de zolderkamer, Jintsie komt binnen, bericht uit Malawi: er is een volledige lockdown aangekondigd.  Ook daar is het coronavirus binnengekomen. Ze vragen of het virus van 5G komt.

Zorgen over ‘onze’ kinderen in Malawi. Een lockdown betekent geen werk en geen inkomen en dus honger, honger.

Geen tijd voor het bedenken van oplossingen, de volgende videovergadering staat voor de deur. Nu met de leverancier van het vergadersysteem. Doet het echt wat ons wordt beloofd?  De nieuwsbrief van de RGG komt binnen, heerlijke afleiding. Wat een mooi initiatief!

Daarna een korte pauze en eten, wat fijn dat ik zo kan aanschuiven, ik ben een bofkont met een man die (heerlijk) kookt als ik werk. Daarna om 19.00 en om 20.00 uur de volgende videovergaderingen. Nu met de Noordelijke Rekenkamer van de drie noordelijke provincies. Om 20.15 uur de laatste vergadering afgesloten. Dan nog een nagesprek met de voorzitter, afspraken noteren en de laatste mails hierover versturen.

Het is 22.00 uur, poes Japke komt binnen, die vindt het nu wel tijd voor de schoot van het vrouwtje voor de tv en niet voor de computer…. Zoals altijd heeft poes gelijk.

 

 

Gerelateerd