DoReCafé: lezing Alies Pegtel in de Doopsgezinde kerk – uitgesteld!

DoReCafé: lezing Alies Pegtel in de Doopsgezinde kerk – uitgesteld!
Datum 16 november 2020
Tijd 19:30 uur
Locatie Doo

De lezing van Alies Pegtel gaat as. maandag 16 november niet door vanwege Corona en is uitgesteld tot een latere datum.

 

 

De schoonheid van het nabije
Lense Lijzen
Maandag 16 november zal Alies Pegtel een lezing houden die goed past in de actualiteit. Ze beschrijft haar verhaal als volgt: Voor Filosofie Magazine schreef ik tijdens onze eerste ‘intelligente lockdown’ een artikel over hoe het coronavirus onze bewegingsruimte heeft ingeperkt.
Dit is helaas nog altijd actueel. Reizen hoorde onlosmakelijk bij het pre-corona-leven. We bewogen ons niet alleen als toerist massaal over de aardbol, maar ook al werknemer, expat, sporter of student. Grenzen overgaan en nieuwe plaatsen verkennen, staat sinds het begin van de zeventiende eeuw in hoog aanzien. De avontuurlijke homo mobilis, onder wie zeevaarder Willem Barentsz, was een held. Het idee dat je alleen in onbekende oorden belangwekkende ervaringen opdoet die het leven de moeite waard maken, heeft in de 21ste eeuw breed postgevat.
Bewegen heeft status, thuisblijven is voor passieve mensen zonder open geest. Maar het coronavirus zet de hele wereld even stil, en dat biedt ons de kans om stil te staan bij onze voortschrijdende mobiliteit, die niet alleen steeds dynamischer werd maar ook wel iets dwangmatigs had. In mijn inleiding zal ik vertellen dat we van schilders als Giorgio Morandi en Gwen John maar ook van de ziekelijke Marcel Proust kunnen leren dat we
verleerd zijn om te genieten van onze nabije omgeving; dat waarnemingen niet afhangen van de bestemming maar van onze blik. Mobiliteit is geen voorwaarde voor een rijk innerlijk bestaan.
Alies Pegtel (1969) is historicus en journalist. Ze werkt onder meer voor Filosofie Magazine, Historisch Nieuwsblad, Maarten! en Opzij. Ze schreef verschillende boeken. In haar laatste boek Zij in de geschiedenis beschrijft ze waarom we eigenlijk alleen maar mannen en geen vrouwen in de geschiedenisboeken tegenkomen.

De lezing zal plaatsvinden in de doopsgezinde kerk en ook via een livestream worden uitgezonden. In de kerk is plaats voor maximaal 30 personen. Er komt een apart mail-adres en telefoonnummer. Dat wordt via een email nog bekend gemaakt. Voorlopig kunt u zich voor
de kerkzaal en de livestream aanmelden bij het kerkelijk bureau.

Datum: maandag 16 november
Plaats: Doopsgezinde kerk, Oude Boteringestraat 33
Tijd: 19.30 uur

Agenda