Vrijdag 20 april: Voorstelling Westerbork door Guido de Bruin

foto: Jean van Lingen Vrijdag 20 april: Voorstelling Westerbork door Guido de Bruin
Datum 20 april 2018
Tijd 20:00 uur
Locatie Doopsgezinde Kerk

Vuile handen, zuiverheid en moed in Kamp Westerbork:        

Aangrijpend solotoneel door Guido de Bruin in DoRe-Café  

 

 

De theatermonoloog “Zelfs hier vind je nog een paar rechtvaardigen”van verhalenverteller Guido de Bruin komt op vrijdagavond 20 april om 20:00 uur in de Doopsgezinde kerk, Oude Boteringestraat 33.

In deze voorstelling toont de acteur op aangrijpende wijze welke morele dilemma’s er speelden tijdens de nazi-bezetting in kamp Westerbork.

Uitgangspunt van de monoloog is de novelle ‘De nacht der Girondijnen’ (het boekenweekgeschenk uit 1957). Dit werd geschreven door Jacques Presser, de historicus die 15 jaar lang werkte aan het tweedelige ‘Ondergang : de vervolging en verdelging van het Nederlandse Jodendom

De voorstelling vertelt het indrukwekkend eerlijke verhaal van de Joodse leraar Jacques Suasso Henriques, die zich in 1943 meldt bij de Joodse Ordedienst (OD) in doorgangskamp Westerbork waardoor hij hoopt aan deportatie te ontkomen.

Medewerkers van de Ordedienst, – gehaat door de overige gevangenen en door hen ook wel ‘Joodse SS-ers‘ genoemd – werden door de Duitsers belast met ordehandhaving in het kamp en nota bene ook – hun gruwelijkste taak – met het organiseren van de wekelijkse treintransporten naar Auschwitz en Sobibor.

De ontmoeting met de zachtmoedige ‘rebbe’ Jeremia Hirsch, in barak 52, brengt echter een ommekeer in de hoofdpersoon teweeg. Deze ontmoeting noopt Suasso uiteindelijk een daad te stellen die zijn lot zal bepalen.

De monoloog wordt enkele keren kort onderbroken door ‘illustratieve’ orgelimprovisaties, geïnspireerd op de muziek van Zbigniew Preisner (hij was de vaste componist van cineast Kieslowski).

De voorstelling werd geregisseerd door Ferdinand Borger.

Voor geïnteresseerden in de novelle, lees hier de oorspronkelijke tekst in de Digitale Bibliotheek der Nederlandse Letteren (DBNL). Oók in de DBNL is het werk ‘Ondergang’ te lezen. Om meer te weten te komen over de toestanden in kamp Westerbork rond de ordedienst, lees hier in deel 1 vanaf p. 306 het hoofdstuk ‘Organisatie’. En hier kunt u een trailer van de voorstelling zelf zien.

Datum: vrijdag 20 april

Plaats: Doopsgezinde kerk, Oude Boteringestraat 33

Tijd: 20.00 uur, inloop vanaf 19.30 uur

Toegang: vrijwillige bijdrage

 

Agenda