9 mei 2020

Krachtige woorden

Geschreven door Redactie

Door: ds.  Lense Lijzen

“Ik ga tegenwoordig veel naar de kerk, nl. als ds. Oort preekt, daar heb ik veel genot van want die man kan zulke mooie gevoelde dingen zeggen en hij meent het. Ik heb er al veel voordeel van gehad”. Deze woorden schreef mijn grootvader op 17 maart 1914, als 20-jarige student, vanuit Utrecht naar zijn ouders in Nederlandsch-Indië.” (op de foto de oude remonstrantse kerk in Utrecht) Alle brieven, die hij tussen zijn 6e en 22e jaar naar Indië stuurde, heb ik in huis. Zijn ouders lieten deze inbinden als boek. De jaren 1910-1913 ontbreken, dat waren verlofjaren van zijn ouders. Hij schreef over van alles, o.a. over zijn geestelijk leven maar ook over zijn vriendinnetjes. Een ding is zeker, zijn openhartigheid was in beide gevallen groot!
Ds. Oort, ik weet eigenlijk niets van hem, moet dus een groot redenaar zijn geweest, een preektijger, en zal mijn grootvader vast geïnspireerd hebben om zelf ook het podium te beklimmen, zij het niet als dominee. Als leraar en rector, als leider van vrijzinnige jeugdkampen en als amateur-acteur.


Woorden kunnen het verschil maken, in negatieve maar ook in positieve zin. Zo keek en luisterde ik ook afgelopen maandag naar de toespraken van de Arnon Grunberg en de koning. Daarbij was het jammer dat de kerk en de Dam door de huidige omstandigheden leeg waren. Woorden over onderdrukking en geweld, over verzet en vrijheid. Woorden voor onze tijd die oproepen tot waakzaamheid en verantwoordelijkheid. Maar zouden de mensen die vandaag de dag zo bezig zijn met hun eigen- en deelbelangen ze ook horen? In de politiek en daarbuiten? Grunberg haalde aan hoe daden vaak met woorden beginnen, woorden waarvan we menen dat we ze nog de baas kunnen … tot de rek er misschien uit is. Nu zal het weer maanden stil zijn. Tijd voor reflectie? Ik mag hopen dat het zo is. En natuurlijk, de dagen van toen zijn onvergelijkbaar met nu. Maar in ieder die ook snakt naar het einde van de huidige crisis, vind ik een bondgenoot, Snakken, het klinkt als een woord uit 1914.

Gerelateerd