DoReCafé: Frits Kuiper, tussen gewone en heilsgeschiedenis

DoReCafé: Frits Kuiper, tussen gewone en heilsgeschiedenis
Datum 6 november 2019
Tijd 20:00 uur
Locatie Doopsgezinde Kerk, Oude Boteringestraat 33

Oude denkers opnieuw gedacht

De actualiteit van de twintigste eeuw

 

Frits Kuiper, tussen gewone en heilsgeschiedenis
Op woensdag 6 november houdt ds. Pieter Post de tweede lezing in een drieluik dat op 7 oktober startte met de remonstrantse theoloog G.J.
Heering.

De doopsgezinde predikant en publicist Frits Kuiper (1898-1974) ging het als denker in de theologie om de samenhang tussen de ‘gewone’ geschiedenis en de zogenoemde ‘heilsgeschiedenis’. Daarvan getuigen zijn ruime belangstelling voor zowel het (historische) doperdom en het socialisme als het jodendom en het zionisme.
Het Jodendom zag hij naast zijn bijbelse ook in zijn eigentijdse gestalten als onopgeefbare bondgenoot en voortdurende inspiratie voor het christendom. De engagementen vormden hem tot de uitgesproken vooruitstrevende (‘rode’) theoloog die hij was. En hij liet het niet bij woorden alleen. Zo was hij een kritisch lid van de Doopsgezinde Vredesgroep, mede-oprichter van Christenen voor Socialisme en mede-inspirator van de kibboets Nes-Ammim in Israël. Deze kibboets is nu een belangrijke plek voor dialoog tussen mensen van verschillende identiteit (onder
andere joods, christelijk en islamitisch).
Dr. Pieter Post, doopsgezind predikant in Heerenveen, werkt aan een biografie van Kuiper. Hij schreef eerder de korte monografie Naar messiaans
communisme: Frits Kuiper (1898-1974), dopers theoloog.

Het DoReCafé van remonstranten en doopsgezinden richt dit najaar in een drieluik zijn blik op een aantal theologen die in de afgelopen eeuw van zich heben doen spreken: de remonstrantse seminariehoogleraar Gerrit Jan Heering (1879-1955), de doopsgezinde predikant Frederik (Frits) Kuiper (1898-1974) en de rooms-katholieke Catharina Halkes (1920-2011).

Frits Kuiper, tussen gewone en heilsgeschiedenis
Inleider: ds. Pieter Post (Heerenveen)
Datum: woensdag 6 november om 20.00 uur
Plaats: Doopsgezinde kerk, Oude Boteringestraat 33

Catharina Halkes, de eerste eco-theologe
Datum, plaats en inleider van deze lezing worden later bekend gemaakt.

Agenda